Werkzaamheden

Thuis uw piano of vleugel stemmen

Uw piano, of vleugel kan over het algemeen het beste één a twee keer per jaar gestemd worden, het aantal stemmingen hangt overigens sterk af van uw wensen, de kwaliteit van het instrument en de stabiliteit van de omgeving, voor concerten wordt bijna altijd op de dag gestemd, of zelfs vlak voor aanvang en tijdens de pauze.

Verder is het belangrijk mechanische onvolkomendheden vroeg op te merken, voor er bijvoorbeeld hamerkoppen, of verkerningen schuin afslijten.

Concert- en theater-service

Naast het onderhouden en stemmen van de piano of vleugel bij particulieren thuis, ben ik ook pianostemmer voor Jazz-clubs en theaters. Vaste klanten zijn onder andere de Schouwburg Leiden, met een 2021 Yamaha C7 x en Stadsgehoorzaal in Leiden, met twee Steinway D concertvleugels en een Yamaha C7, de Koninklijke Schouwburg Den Haag, Yamaha C7, Theater Diligentia, Feurich vleugel en Theater PePijn, Yamaha piano, Theater de Naald in Naaldwijk, Yamaha C7.

Klimaatbeheersing

Het klimaat in Nederlandse huizen is zomers vrij vochtig en 's winters erg droog, om uw instrument een langere levensduur te geven en stabieler te houden, zowel in stemming, als in afregeling, kan ik een klimaatsysteem inbouwen. Zie link hieronder:

Piano life saver

NB: Een Piano Life Saver is een voorwaarde, voor de garantie van een revisie van een ouder instrument.

Onderhoudsbeurten

Klein onderhoud thuis

Ongeveer eens in de vijf jaar zal een instrument een grote schoonmaak-, onderhoud- en afregelbeurt moeten krijgen. Soms kan deze helemaal thuis uitgevoerd worden, soms moeten het mechaniek en de toetsen mee naar de werkplaats om er met het juiste gereedschap aan te kunnen werken.

Ik kom regelmatig instrumenten tegen, van oefen-pianootjes bij mensen thuis, tot concertvleugels in theaters, die met eenvoudige middelen in zeer korte tijd een stuk soepeler kunnen spelen. Het speelt niet alleen lekkerder, als alles schoon en gesmeerd is, met de juiste nano-technologische smeermiddelen zal het mechaniek ook minder slijten en zelfs beter klinken.
Verder is er soms veel winst te halen in toon en dynamiek door de hamerkoppen de juiste vorm te geven, of te intoneren, om een helderder, of juist warmere toon te maken.
Ik kan alle reparaties uitvoeren, als nodig met hulp van connecties, voor bv kastwerk. Collega's komen ook regelmatig bij mij voor ingewikkelde reparaties, zoals reparatie van een afgebroken agraffe, de modificatie van een te snel slijtend pedaalsysteem, of hangende toetsen en slecht werkende dempers repareren.

Groot onderhoud

Grotere reparaties, of revisies kan ik ook uitvoeren. Voor mijn vroegere werkgever heb ik elf jaar ervaring opgedaan in grote revisie werkzaamheden van grote merken als: Steinway & Sons, Grotrian Steinweg, Steingreaber, Bechstein, Bluthner, Feurich, Bosendorfer, Erard, Pleyel, Broadwood, Lieshout en vele anderen gedaan.